Culturele Karavaan 2011:
Sacred Songs
Benieuwd hoe rijk Utrecht aan religieuze muziek is? Sacred Songs laat dit horen!
Samen met Utrechtse koren en solozangers werkt creatieve stemkunstenares Monica Akihary aan de vocale productie Sacred Songs. De deelnemende koren en zangers kiezen liederen rond het thema Sint Maarten. Monica Akihary brengt deze samen in één gloednieuwe compositie! Sacred Songs levert bijzondere, onverwachte verbanden tussen de uiteenlopende religieuze muziekstijlen. Van Gregoriaanse gezangen tot een Alevitische ceremonie; van Boeddhistische mantras tot Surinaamse lofliederen.
Monica Akihary
Monica Akihary is één van Nederlands meest veelzijdige vocalisten. Thuis in muziekstijlen van over de hele wereld, kan zij als geen ander het repertoire van een zo diverse groep zangers en zangeressen samenbrengen in één vernieuwende presentatie. Tijdens de Culturele Karavaan in Zeeland en Rotterdam heeft haar samenwerking binnen het korenproject Sacred Songs tot prachtige successen geleid. Monica Akihary is samen met gitarist/componist Niels Brouwer internationaal bekend met duo Boi-Akih. Zij zijn graag geziene artiesten op festivals en concertzalen in binnen- en buitenland en toerden door China, Canada, Zuid-Afrika, Indonesië en India.
Nieuwe hit single: Multi Culti Peace.
Gregoriaans Koor Utrecht
Het 17 man sterke Gregoriaans Koor Utrecht (GKU) staat onder bezielende leiding van Anthony Zielhorst. Hun repertoire bestaat uit Gregoriaanse liederen die al sinds de 9de eeuw in kerkdiensten in West-Europa gezongen worden. Het GKU laat zien dat de eeuwenoude gregoriaanse traditie ook nu nog springlevend is. Het koor is zeer actief, heeft verschillende cd’s opgenomen en treedt regelmatig op tijdens kerkdiensten en op concertpodia en festivals, in binnen- en buitenland. Tijdens Sacred Songs voert het GKU delen uit het Sint Maarten officie op. Dit officie – een getijden gebed, gezongen op vaste uren van de dag ter ere van de heilige Sint Maarten – is door de Utrechtse bisschop Radboud rond het eind van de 9de eeuw speciaal gecomponeerd voor de Domkerk.
Kerkkoor van de Evangelische Broedergemeente Utrecht
Het kerkkoor van de Evangelische Broedergemeente Utrecht (EBGU) telt 30 enthousiaste leden. Het koor wordt gedirigeerd door Niels Fischer, die de groep met jeugdig elan uitstekend weet te leiden. De Evangelische Broedergemeente is het grootste protestantse kerkgenootschap in Suriname. De Surinaamse cultuur leeft ook bij de Utrechtse gemeenschap, die iedere week samen komt in de Jeruëlkapel in Overvecht. Tijdens Sacred Songs zingt het koor van de EBGU een Surinaams lied ‘Prijze Masra’, gecomponeerd door John Nelom.
Zinzi Vrede
De 22-jarige Zinzi Vrede, één van de jongeren van de Evangelische Broedergemeente, heeft een gouden stem. Zingen is haar grote passie. Zo zong zij een tijdje in een reggae band en ook is ze goed thuis in gospel. Tijdens Sacred Songs zingt Zinzi de wereldberoemde hillsong ‘Shout to the Lord (My Jesus, My Saviour)’. Een lied dat volgens haar uitstekend past bij het thema Sint Maarten, omdat het gaat over vrede, gelijkwaardigheid, respect en delen.
Sally Fayez Hanna
Sally Fayez Hanna (26) komt uit Egypte en woont nu bijna drie jaar in Nederland. Sinds haar tiende zingt zij regelmatig tijdens de diensten in de Koptisch Orhtodoxe kerk, de belangrijkste christelijke kerk in Egypte. Ook in Utrecht is een Koptische Orthodoxe gemeente, waar Sally regelmatig heen gaat. Bij de erediensten speelt zang een essentiële rol en versmelt het Arabisch op bijzondere wijze met de christelijke cultuur. Hoewel Sally van allerlei muziek houdt, zingt zij zelf alleen religieuze liederen. Zingen en geloven is haar leven.
Bön-boeddhistische oefengroep Utrecht
De leden van de bön-boeddhistische groep komen iedere maand samen om te mediteren. Het bön-boeddhisme is een eeuwenoude Tibetaanse spirituele stroming, die zowel het boeddhistische gedachtegoed als elementen uit de oude religies bevat. Oefeningen uit het bön-boeddhisme werken met lichaam, spraak en geest. Het zingen van gebeden en mantra’s ondersteunt de meditatie. Het thema ‘delen’ in de Culturele Karavaan is in het bön-boeddhisme onlosmakelijk verbonden met het voelen van compassie voor alle wezens.
AKDER Alevitische Culturele Vereniging Utrecht
Het Alevitisme is een humanistische stroming binnen de Islam. In het Alevitisme staat de mens centraal: Alevieten geloven dat God in de mens zit. Als je dichter bij God wilt komen, dien je je medemens te respecteren. Liefde, tolerantie en respect zijn de belangrijkste basisbegrippen. De Alevitische Culturele Vereniging AKDER is een actieve kring van Turkse Alevieten, die iedere week samen komt op de Sint Maartendreef in Overvecht. Jongeren van AKDER voeren tijdens Sacred Songs een 'Semah' op, een rituele dans van mannen en vrouwen, begeleid door zang en saz-spel. Tijdens het uitvoeren van de Semah stellen de semah-draaiers zich open voor God en de mensheid.
Moshé Lewkowitz
Moshé Lewkowitz is in Utrecht geboren (1952) en groeide op in een religieus joods milieu. Hij raakte van jongs af aan vertrouwd met alle joodse tradities en met het lezen, zingen en begrijpen van de Hebreeuwse taal. Moshé is al zijn hele leven muzikaal actief. Als kind volgde hij piano- en vioollessen en later studeerde hij Viool en Schoolmuziek aan het Utrechts Conservatorium. Aansluitend schoolde hij zich als beiaardier en sinds 1985 is hij stadbeiaardier van Nieuwegein en geeft hij daar iedere vrijdagmiddag een bespeling op het carillon. Op dit moment is Moshé Gazzan (voorzanger) van de Liberaal Joods Gemeente Utrecht.
Geerten Liefting - orgelspel
Geerten Liefting (1983) is sinds 2006 vesperorganist van de Domkerk te Utrecht. Hij studeerde orgel, kerkmuziek en improvisatie aan het Utrechts Conservatorium en volgde verschillende masterclasses bij onder meer Naji Hakim, Wolfgang Seifen en Thierry Escaich.
Geerten Liefting speelt in de Domkerk op het beroemde Bätz-orgel en zegt hierover: "Dit orgel is een begrip in de Nederlandse orgelwereld. Het bestaat uit drie klavieren en een vrij pedaal en heeft een zeer warme klank. Elke stem is uniek, de combinaties zijn prachtig, een waar genoegen om hierop te mogen spelen."