In the spirit of

Zaterdag 8 december 19:00-20:10 uur in Triumfatorkerk

IN THE SPIRIT OF bestaat uit korte acts van wijktalenten en professionals. Geïnspireerd door Licht kozen zij liederen, gedichten en rituelen die ze tijdens het festival op hun eigen persoonlijke wijze presenteren.

Kinderkoor Da Costa School
De Da Costa School ligt vlakbij de Triumfatorkerk, aan de boulevard van Kanaleneiland. Deze zogeheten 'ontmoetingsschool' heeft waarden als respect, zorgzaamheid en tolerantie hoog in het vaandel staan. Christelijke en islamitische feesten worden gezamenlijk gevierd, met team, kinderen en ouders. Een kinderkoor van de Da Costa School zingt Lichtliederen afkomstig uit Taizé, een Franse kloostergemeenschap die beroemd is vanwege zijn mooie meditatieve gezangen.

Fatima Zohra met liederen van Maher Zain
Aanstormend talent Fatima Zohra zingt doorgaans oldskool soul, r&b en hiphop, maar voor de Karavaan kiest zij voor modern religieuze songs van de razend populaire Libanees-Zweedse zanger Maher Zain. Menno Roymans begeleidt haar zang op gitaar.

Baban & Monir met soefipoëzie van Rumi
Iraaks-Koerdische dichter Baban Kirkuki is een graag geziene performer op poëziefestivals in binnen- en buitenland. Hij bracht diverse dichtbundels uit, waaronder de veelgeprezen Territorium in 2011. In 2011 kreeg hij van de gemeente Utrecht een aanmoedigingsprijs. De jury was zeer enthousiast over zijn werk, dat volgens hen: "urgentie en engagement combineert met een sterke poëtische vorm." Monir Goran zet de optredens van Baban kracht bij met subtiel luitspel. Goran genoot zijn muzikale opleiding in Bagdad en woont sinds eind jaren '90 in Utrecht.
Baban en Monir verzorgen een hommage aan Roemi, de invloedrijke filosoof, dichter en soefimysticus. Roemi leefde in de 13e eeuw en predikte interreligieuze dialoog en tolerantie. Zijn boodschap is nog steeds actueel en spreekt mensen van allerlei achtergronden aan.

Sabitri, meditatieve mantra's
Sabitri reciteert twee mantra's, die volgens de Hindoe-traditie horen bij het lichtjesfeest Divali. Het lichtjesfeest verenigt alle leden van de gemeenschap: jong, oud, rijk en arm. Tijdens het feest wordt de Hindoe-godin Lakshmi (van het licht, de schoonheid, rijkdom en voorspoed) vereerd. Divali staat symbool voor "de overwinning van het goede over het kwade, overwinning van het licht over de duisternis, overwinning van de gelukzaligheid over de onwetendheid". In samenwerking met Stichting Sanskriti Pathshala, een actieve Utrechtse hindoeïstische organisatie.

Kalpana, Usha & Maayuri, moderne Indiase dans
Kalpana Raghuraman maakt een speciale choreografie waarin traditionele Indiase en moderne dans in elkaar overvloeien. Voornaamste inspiratiebronnen zijn het hindoeïstische Lichtjesfeest Divali en godin Lakshmi. Kalpana is opgeleid in de Zuid-Indiase dans Bharata Natyam, volgde klassieke en moderne danslessen, maar is evengoed thuis in Bollywood, Afrikaanse en urban stijlen. Ze is een echte bruggenbouwer die al die stijlen met elkaar vermengt en ook de Indiase danstraditie vertaalt naar het nu. Usha Kanagasabai en Maayuri de Ruijter, twee jonge Utrechtse danseressen met wie Kalpana regelmatig samenwerkt, voeren de Lichtchoreo uit.

logo2014